Понеделник-Петък: 09:00-17:00

Какво е нискотарифна авиокомпания?

нискотарифна авиокомпания

Важни правила при пътуване с нискотарифна авиокомпания

Нискотарифна авиокомпания
Нискотарифна авиокомпания

Нискотарифна авиокомпания или така наречен нискобюжетен авиопревозвач е нов тип авиокомпания. Създателите на този тип за евтин авиопревоз – нискотарифна авиокомпания стигат до заключението, че за да бъдат по-достъпни и по-добре продавани самолетните им билети, трябва да бъдат намалени възможно най-много от разходите. Всяка нискотарифна авиокомпания лесно постига това по следния начин: като изключва всички екстри предлагани от редовните авиопревозвачи. Всяка нискотарифна авиокомпания предлага единствено и само превозването Ви от едно място до друго.  Ето и най-честите разходи, правещи нискобюджетния Ви самолетен билет с атрактивна цена:

– избягване на сервиране на безплатна храна.
– избор на по-малък екипаж
– по-малък престой на летището
– по-малък багаж за пасажерите
– избиране на по-малки и по-отдалечени летища, на които се заплащат по-ниски летищни такси

Всичко това от своя страна понижава стойността на самолетния билет и увеличава броя на пасажерите, както и честотата на използване на самолетния превоз с нискотарифна авиокомпания. Така полетите са повече на брой и по-ефективни за авиокомпанията. Тези полети са примамливи за пътниците пътуващи със самолет, но трябва добре да се запознаете с нискобюжетния (lowcost, лоукост) авиопревозвач.

Още особености при нискотарифните авиокомпании

Задължително направете уеб чекиране. Туристическа Агенция АВИОТРАВЕЛ прави за всички свои клиенти безплатно уеб чекиране за всички закупени от нея самолетни билети за нискобюджетни полети. След което Ви изпращаме готовите бордни карти, а Вие трябва да ги разпечатате на обикновен черно-бял принтер преди да отидете на летището. Ако се явите на летището без разпечатана бордна карта ще заплатите отново между 15 и 30 евро за разпечатване на всяка.

При пътуване с нискотарифна авиокомпания няма безплатно чекиране (регистриране) на багажа и всяка бройка багаж се заплаща отделно от самолетния билет. Цената за чекиран багаж при различните лоукост авиокомпании е различна. Обмислете добре, дали ще имате багаж за багажното отделение (чекиран багаж). Ако ще има такъв, то го купете заедно с резервацията на самолетния билет. Ако се сетите в последния момент и се явите с багаж за багажното, който не е предварително заявен, ще заплатите почити двойната му цена на место.

Ръчният багаж

Ръчният багаж е включен в цената на самолетния билет, но размерите му отново варират. Осведомете се предварително за точните мерки за да не бъдете неприятно изненадани на летището.

Местата

Местата (седалките) в самолет на нискотарифната авиокомпания не се запазват. Ако желаете да седите на точно определено место, ще трябва да заплатите допълнителна сума.

Класата

Обикновено класата е една. При никоя нискотарифна авиокомпания няма да намерите бизнес или първа каса.

Храната и напитките

Напитките и храната се заплащат на борда на нискобюжетния авиопревозвач.

Летището на излитане и кацане

Почити всяка нискотарифна авиокомпания каца на по-стари, по-отдалечени и по-второстепенни летища. Затова се осведомете предварително, колко ще Ви струва да стигнете до крайната за Вас дестинация.

Смяната на датата е възможна след заплащане на такса, така наречена глоба за смяна на дата. При някои нискотарифни авиокомпании след като са издадени бордните карти не е възможно да се променят датите по пътуването.

Ако се наложи поради метеорологични условия да бъде променен часа или датата на полета, нискобюжетния авиопревозвач е длъжен да Ви осигури хотел. За по-малък престой ще пътувате със следващия полет ако има свободни места.

Важно е да отбележим, че нискотарифната авиокомпания предлага полети само от точка до точка. Ако се наложи смяна на полета, дори и със същата авиокомпания багажът се чекира за всеки полет на ново.

Ако си вземете два билета на една и съща или на различни лоукост авиокомпании и първият полет закъснее, не се предвижда да бъдете прехвърлен на втория. Така има голям риск да останете по средата на маршрута.

Както се вижда от всичко до тук самолетния билет закупен от нискотарифна авиокомпания има предимства и недостатъци, но когато сте се запознали с добре с всички правила, възможността да се снабдите с евтин самолетен билет се увеличава многократно.