Понеделник-Петък: 09:00-17:00
стюардеса

Дами и господа добре дошли на борда на самолета, затегнете коланите, излитаме и приятен полет.

retro-stuardesi
Стюардеси в зората на пътуването със самолет

Всеки, който е пътувал със самолет ще Ви отговори, че това е репликата на красивата служителка на самолета или просто казано – чаровната стюардеса. Да проследим обаче, как се е развивала във времето тази така интересна и мечтана от много красиви жени, пожелали да изпитат тръпката на тази професия.

Трябва да отбележим, че в миналото пътуването със самолет е по-скоро развлечение или да го наречем парти купон на богати пътници, можещи да си позволят този лукс. В частните самолети пък се вихрели луди купони във въздуха със своите парти атмосфери. При оная златна ера на самолетолетене, горещата стюардеса – или така наречената абсолюта жена е била обект на вниманието на богати и влиятелни мъже. Те са красиви и чаровни търсещи компанията им.

Още любопитни факти за професия стюардеса

Професия стюардеса предоставяла срещи със знаменити актьори, музиканти, политици спортисти от елита на всички нации. Спомените на почити всяка стюардеса са свързани с луди купони. Те определено са знаели да се забавляват, с който и където искат. Били са много млади – 19 годишни обикаляли света и осигурявали елегантно и екстравагантно пътуване във въздуха. За тяхната визия са се грижели световни моделиери, а училището, в което се подготвяли след стриктен подбор, имало за цел да извая истински секси стюардеса за конкуриращите се авиокомпании.

stuardesa
Униформа на стюардесите през 70-те

Тогава, когато летенето е разходка във въздуха, а пътниците богати и елегантно облечени, всяка стюардеса е била на високо ниво. Спокойно може да се каже, че конкуренцията между авиолиниите се е осъществявала чрез тях. За професията се изисквали строги правила – да са на 19-години, да не са омъжени, с красива визия или просто свободни господарки на своя живот.

През този период на въздухолетене авиокомпаниите глезели клиентите си с внимателно и елегантно обслужване, с богато меню от храни, но по-важно от сервираната храна било от този който я сервира. От следното може да се каже, че стюардесата „продавала“ билетите за самолета.

Веднъж попаднали в този бранш, животът на тези млади жени корено се променял. Преминавайки през желязната конкуренция и строгите правила те стават перфектни служители и се гордеят с това. Изглеждат чудесно, привличат вниманието на околните, а това е мечта за всяка красива жена. За мнозина от тях професията, с която се занимават е трамплин в живота за успешен брак – цел за всички жени.

Професия стюардеса след 1970г.

След 70-те времената се променят, променя се и модерната част на летенето. Поскъпването на горивата и другите икономически условия налагат други условия и мерки, като поставянето на допълнителни седалки в самолета, а дискриминацията качва на борда на самолета и мъже стюарди. Модерните секси облекла се заменят със строги униформени костюми. Всички се наричат стюарди, а секси стюардесата слиза от сцената. Така приключва модерната част от ерата на летенето, а очарованието на пътуването е към своя край.

stuardesa-v-samolet
Униформа на стюардеса в днешно време

В днешно време самолетното пътуване е най-обикновено предвижване на милиони пътници по въздушните линии, а авиолиниите предлагат вместо елегантното меню от ястия летателни точки като бонус.

Погледнато реално едно е останало от златната ера на летенето – красивата стюардеса с нейния приятен глас: Дами и господа, затегнете коланите, излитаме, приятен полет! Тези думи допринасят за приятното пътуване на пътниците и атмосферата в самолета.