Безопасност на борда на самолета

Сигурност в самолета

Безопасност на борда на самолета

Важни правила, които да спазваме по време на самолетно пътуване

За най-бърз и безопасен транспорт се счита пътуването със самолет. Милиони пътници се възползват всекидневно от тази услуга. Като всички служители на авиокомпании имат една единствена и най-важна задача – да Ви осигурят безопасно и приятно самолетно пътуване. Тази безопасност започва още от проектирането, построяването и получаването на сертификат за безопасност.

Преди да напуснат мястото на производство, летателните машини преминават през много тестове, докато бъдат пуснати в действие. Самолетът излита само след задължителна проверка и разрешение за излитане. Само компании със сертификат могат да конструират, експлоатират и поддържат летателните машини. За тази цел се изисква правоспособен и лицензиран персонал. Самолетът, авиокомпанията и персонала се контролират от Гражданските авиационни власти. А основните прибори в самолета са са до три пъти подсигурени за да бъдат взаимозаменяеми в случай, че се наложи.

От поведението на пътуващите в самолета зависи до голяма степен и безопасността на борда. Всеки пътник е длъжен да спазва правила по време на полет. За Вашата безопасност по време на полет е нужно да знаете следното:

Место в самолета

Заемайте точно определеното Ви място от бордната карта. Ако желаете да се преместите, то това става с разрешението на кабинния персонал.

ръчен-багаж
Място за ръчен багаж

Место за ръчен багаж
Ръчният Ви багаж трябва да бъде в допустимите размери, килограми и поставен в предвидените за това места.

Мобилни устройства
Изключете мобилния си телефон по време на кацане и излитане или го сложете в режим „полет“. Строго се забранява употребата на всякакви електронни устройства по време на излитане и кацане на самолета. След набиране на височина се позволява употреба на преносим компютър. Изключение правят устройства за безжичен интернет, компютърни игри и видеокамери.

безопасност на борда на самолет
Безопасност на борда на самолет

Инструктаж преди полет
Следете внимателно указанията и демонстрациите във връзка с безопасността по време на полета, показани от служителите на самолета. В джоба на седалката пред Вас има инструкция за безопасност – запознайте се с нея.

Предпазни колани
Коланите трябва да са затегнати ниско под кръста. За Ваша сигурност, ако е възможно не разкопчавайте предпазния си колан по време на полет.

Турболенция

Турболенцията е неприятна, но тя не вреди на самолета, нито на пътниците. Пилотите са обучени да се справят с нея, а Вие-изнесете корема навън, дишайте дълбоко и бавно през носа. Задръжте въздуха и издишайте бавно.

pusheneto-zabranenoПушене на борда на самолета
Пушенето на борда на самолета е абсолютно забранено, дори и в тоалетната. Ако нарушите това правило, след приземяване, ще бъдете заведен под съдебна отговорност. Освен това ще бъдете глобен за нарушаване на сигурността на полета.

Въздух в кабината на самолета

Налягането в салона е по-ниско отколкото на земята, но здравите пътници го понасят добре. Пътниците страдащи от сърдечно-съдови и респираторни заболявания и с различни смущения в кръвта, преди да предприемат пътуване със самолет е добре да се консултират с личния си лекар. Неприятното усещане в ушите в резултат на разликата в налягането може да премахнете с капки за нос, или ако се прозеете, преглътнете, дъвчете дъвка или леко си издухате носа. Пълната смяна на въздуха и вентилацията поддържат ниско ниво на замърсеност, но все пак хора със заразни заболявания е желателно да не пътуват от мярка за безопасност.

Влажност и обезводняване
Относно обезводняването и влажността, използвайте очила, вместо контактни лещи. Пийте повече течности, избягвайте алкохола, кафето и ползвайте овлажняващи лосиони за кожата.

Дълги полети и обездвижване
Продължителните полети са доста изморителни в предвид  на това, че се пътува седнал и понякога краката отичат. Раздвижвайте краката си и не ги кръстосвайте. Пътувайте с удобни дрехи, не вземайте хапчета за сън. Бременните жени след 28-та седмица е добре да се консултират с лекар.

Пътуване с бебе
Родителите трябва да знаят, че не се препоръчва да пътуват с деца под 7 дни и преждевременно родени бебета. Ако смятате, че здравословното състояние на Вашето дете не позволява да летите, избягвайте този вид пътуване, а ако е наложително го направете след консултация с лекар. Прочетете тук още информация при пътуване с деца в самолет.

И на края един съвет от Онлайн Туристическа Агенция АВИОТРАВЕЛ: спазвайте правилата, те са проверени и Ви гарантират безопасност при всяко самолетно пътуване. Пожелаваме Ви приятен полет и безаварийно кацане!


ВСИЧКО ЗА ВАШЕТО САМОЛЕТНО ПЪТУВАНЕ

Етикети

Wizz Air (2) Австрийски авиолинии (1) Луфтханза (1) Турски авиолинии (1) авиокомпания (2) алкохол (2) багаж (5) багаж за багажно отделение (3) безопасно самолетно пътуване (3) видеокамера (1) евтини полети (5) евтини самолетни билети (3) евтин полет (2) евтин самолетен билет (7) забранени вещи (1) избор на куфар (1) изгоден самолетен билет. (2) куфар (1) лаптоп (1) летище (3) меню в самолет (2) место в самолет (2) напитки по време на полет (2) нискобюджетна авиокомпания (2) нискотарифна авиокомпания (2) полет (4) преса за коса (1) пътуване със самолет (7) разрешени вещи (1) регистриран багаж (4) резервация на самолетен билет (2) ръчен багаж (4) самолет (1) самолетен билет (6) самолетен билет цена (1) самолетни билети (1) самолетни съвети (2) самолетно пътуване (6) седалка в самолет (1) фотоапарат (1) храна в самолет (2) храна и напитки (2) храна по време на полет (2) чартърен самолетен билет (2) чекиран багаж (5)
Предишна публикация:
Билети за самолет
7 Полезни съвета при пътуване със самолет

Затвори