Понеделник-Петък: 09:00-17:00
Сигурност в самолета

Важни правила, които да спазваме по време на самолетно пътуване

За най-бърз и безопасен транспорт се счита пътуването със самолет. Милиони пътници се възползват всекидневно от тази услуга. Като всички служители на авиокомпании имат една единствена и най-важна задача – да Ви осигурят безопасно и приятно самолетно пътуване. Тази безопасност започва още от проектирането, построяването и получаването на сертификат за безопасност.

Преди да напуснат мястото на производство, летателните машини преминават през много тестове, докато бъдат пуснати в действие. Самолетът излита само след задължителна проверка и разрешение за излитане. Само компании със сертификат могат да конструират, експлоатират и поддържат летателните машини. За тази цел се изисква правоспособен и лицензиран персонал. Самолетът, авиокомпанията и персонала се контролират от Гражданските авиационни власти. А основните прибори в самолета са са до три пъти подсигурени за да бъдат взаимозаменяеми в случай, че се наложи.

От поведението на пътуващите в самолета зависи до голяма степен и безопасността на борда. Всеки пътник е длъжен да спазва правила по време на полет. За Вашата безопасност по време на полет е нужно да знаете следното:

Место в самолета

Заемайте точно определеното Ви място от бордната карта. Ако желаете да се преместите, то това става с разрешението на кабинния персонал.

ръчен-багаж
Място за ръчен багаж

Место за ръчен багаж
Ръчният Ви багаж трябва да бъде в допустимите размери, килограми и поставен в предвидените за това места.

Мобилни устройства
Изключете мобилния си телефон по време на кацане и излитане или го сложете в режим „полет“. Строго се забранява употребата на всякакви електронни устройства по време на излитане и кацане на самолета. След набиране на височина се позволява употреба на преносим компютър. Изключение правят устройства за безжичен интернет, компютърни игри и видеокамери.

безопасност на борда на самолет
Безопасност на борда на самолет

Инструктаж преди полет
Следете внимателно указанията и демонстрациите във връзка с безопасността по време на полета, показани от служителите на самолета. В джоба на седалката пред Вас има инструкция за безопасност – запознайте се с нея.

Предпазни колани
Коланите трябва да са затегнати ниско под кръста. За Ваша сигурност, ако е възможно не разкопчавайте предпазния си колан по време на полет.

Турболенция

Турболенцията е неприятна, но тя не вреди на самолета, нито на пътниците. Пилотите са обучени да се справят с нея, а Вие-изнесете корема навън, дишайте дълбоко и бавно през носа. Задръжте въздуха и издишайте бавно.

pusheneto-zabranenoПушене на борда на самолета
Пушенето на борда на самолета е абсолютно забранено, дори и в тоалетната. Ако нарушите това правило, след приземяване, ще бъдете заведен под съдебна отговорност. Освен това ще бъдете глобен за нарушаване на сигурността на полета.

Въздух в кабината на самолета

Налягането в салона е по-ниско отколкото на земята, но здравите пътници го понасят добре. Пътниците страдащи от сърдечно-съдови и респираторни заболявания и с различни смущения в кръвта, преди да предприемат пътуване със самолет е добре да се консултират с личния си лекар. Неприятното усещане в ушите в резултат на разликата в налягането може да премахнете с капки за нос, или ако се прозеете, преглътнете, дъвчете дъвка или леко си издухате носа. Пълната смяна на въздуха и вентилацията поддържат ниско ниво на замърсеност, но все пак хора със заразни заболявания е желателно да не пътуват от мярка за безопасност.

Влажност и обезводняване
Относно обезводняването и влажността, използвайте очила, вместо контактни лещи. Пийте повече течности, избягвайте алкохола, кафето и ползвайте овлажняващи лосиони за кожата.

Дълги полети и обездвижване
Продължителните полети са доста изморителни в предвид  на това, че се пътува седнал и понякога краката отичат. Раздвижвайте краката си и не ги кръстосвайте. Пътувайте с удобни дрехи, не вземайте хапчета за сън. Бременните жени след 28-та седмица е добре да се консултират с лекар.

Пътуване с бебе
Родителите трябва да знаят, че не се препоръчва да пътуват с деца под 7 дни и преждевременно родени бебета. Ако смятате, че здравословното състояние на Вашето дете не позволява да летите, избягвайте този вид пътуване, а ако е наложително го направете след консултация с лекар. Прочетете тук още информация при пътуване с деца в самолет.

И на края един съвет от Онлайн Туристическа Агенция АВИОТРАВЕЛ: спазвайте правилата, те са проверени и Ви гарантират безопасност при всяко самолетно пътуване. Пожелаваме Ви приятен полет и безаварийно кацане!