Понеделник-Петък: 09:00-17:00

Как бързо и лесно да се ориентираме на летището?

информационно-табло-на-летището

Какво трябва да знаем, за да се ориентираме безпроблемно на летището?

Ако скоро наближава датата на полета Ви и не сте запознати, как да се ориентирате бързо и лесно на летището, разгледайте следващите съвети на Онлайн Туристическа Агенция АВИОТРАВЕЛ.

След като вече сте се закупили Вашия евтин самолетен билет, настъпил е деня на Вашето самолетно пътуване следва да се отправите към летището, от което ще отпътувате. Ако това е Вашето първо пътуване със самолет е нормално е да сте леко стресирани. Не се притеснявайте да ни се обадите на Viber / WhatsApp: +359 896 88 99 07 и да се консултирате с нас.

1. От кой терминал излита Вашия полет?

Понякога се случва летището, от което ще пътувате да има няколко Терминала. Затова още веднъж е добре да прочетете добре от Вашия самолетен билет или бордна карта, от кой Терминал ще пътувате. Желателно е да бъдете на съответния Терминал – два часа по-рано от отбелязания час за излитане.

2. Информационно табло на летището

След като се озовете на правилния Терминал, от който ще пътувате е добре да влезете в терминалната сграда и да се огледате за информационното табло. Информационното табло на летището може да Ви изглежда по различен начин, но в общи линии съдържа една и съща информация. Важно е да откриете и правилното информационно табло. В повечето случаи има табло с заминаващите полети (DEPARTURES) и табло с пристигащите полети (ARRIVALS)

TIME (време) – това е часът на излитане на полета
DESTINATION (дестинация) – направлението, в което заминава полета
FLIGHT (полет) – двубуквен код на авиокомпанията следван от номера на полета
GATE (изход) – коридор, който ще Ви изведе до мястото, от което ще се качите в самолета, ако гейта е свързан със самолета с ръкав. На някои по-малки летища пътниците биват извозвани с автобус до самолета.
REMARKS (забележки) – тук е посочено състоянието на полета.В това поле може да срещнете следните състояния на даден полет:
– BOARDING – пътниците са в процес на качване в самолета
– DELAY – съответния полет има закъснение
– CANCELED – полетът е отказан
– NEW TIME – часът на полета е променен

3. Гише за регистрация (chek in – чекин гише)

Това е местото, където куфарът Ви ще бъде претеглен, а след това ще се отправи за натоварване в багажното отделение на самолета. Ако пътувате само с ръчен багаж и нямате куфар за регистриране, може направо да пропуснете това гише

– Регистрация при пътуване с редовни авиолинии
Трябва да представите лична карта или международен паспорт, в зависимост от това до коя държава пътувате. Желателно е да сте си разпечатали потвърждението на електронния билет, но не е задължително. Ако не сте се чекирали онлайн, тук е момента да изберете и кажете на служителя, дали седалката Ви да е от страната на прозореца или да е от страната на пътеката. Препоръчваме Ви местото към пътеката, защото може да си протегнете краката настрани и да се чувствате по-комфортно. Освен това, ако искате да отидете до тоалетната няма да се налага да вдигате съседа си. Разгледайте още съвети за комфортно пътуване със самолет.

– Регистрация при пътуване с нискобюджетни авиолинии
В 99% от случаите при нискобюджетните авиокомпании е задължително да се явите на летището с разпечатаната си бордна карта. Ако не сте си разпечатали бордната карта предварително, ще Ви накарат да заплатите определена такса. За всяка компания е различна, но в повечето случаи цените започват от 30 евро, затова е добре да спестите тези разходи, като свършите това в къщи.

4. Проверка за сигурност преди качване в самолета

Подгответе се психически, че може да бъдете доста разсъблечени. За да премине тази част от проверката по-бързо и безпроблемно, извадете всички метални предмети от джобовете си. Свалете: часовника, колана, всякакви метални гривни, гердани и други подобни. Тъй като в голяма част от обувките има метални елементи, може да Ви накарат да се събуете, като Ви предложат найлонови терлици, за да не ходите бос.

Ако носите в ръчния си багаж електронни устройства като: таблет, лаптоп, мобилен телефон, камера, електронен четец, то ще трябва да извадите всичко в специална за целта пластмасова табла, която ще бъде пусната и прегледана обстойно през скенер.

Общия брой на течностите, които може да пренесете в ръчния си багаж трябва да бъде поставен в прозрачен плик с вместимост 1 литър, като всяка една бройка трябва да е във флакон до 100мл.  Обема трябва да бъде отбелязан на самия флакон.

5. Паспортен контрол

Тази процедура преминава сравнително бързо. Предавате личната си карта или паспорта на служителя, като ако Ви зададат въпрос, отговаряйте кратко, ясно и точно.

6. Отправяне към самолета

До достигането на самолета има още едно изпитание за всички шопинг маниаци и това е преминаването през безмитните магазини. Внимавайте да не се отплеснете в промоционални парфюми и подаръци и да изпуснете полета си.

Ако пътувате с редовна авиокомпания, няма за къде да бързате, тъй като имате вече точно определено место. Но съвсем различна е ситуацията, ако пътувате с нискотарифна авиолиния, тъй като при тях няма запазени места. Затова е по-дбре да бъдете достатъчно време по-рано и по-възможност да се ориентирате в началото на опашката. Така ще имате шанс да сте сред първите, качили се в самолета и ще може да си изберете най-подходящо место. Другата тънкост е при самото качване в автобуса, който ще Ви отведе до самолета. Гледайте да застанете така, че да сте близо до вратата на автобуса, защото ако първи влезете и автобусът е само с врати, които се отварят от едната страна, рискувате да слезете последен, тоест да се качите и в самолета последен. Тогава може да попаднете на не толкова желан съсед, с който да пролетите до крайната дестинация.

След като сте седнали на местото си, закопчайте предпазния колан, изслушайте внимателно инструкциите за безопасност по време на полет, след което се отпуснете и се насладете на пътуването си.