Понеделник-Петък: 09:00-17:00

Как да се предпазим от грип в самолета?

Много пасажери отправили се към летището със самолетен билет в ръка си задават въпроса: Опасно ли е да пътуваме през студените зимни месеци и когато и има ли грип в самолета?

Да започнем от пристигането на летището.

Тук се събират огромни маси от хора, които са в затворено пространство, дишащи въздух, който се върти от мощните климатични инсталации на аеропорта. Бактериите много бързо се разнасят из цялото затворено пространство и рискът от попадането им в нашия организъм се увеличава многократно. Може да изглеждате малко смешни на снимките си преди полет, но е добре, ако помислите за антибактериална маска покриваща устата и носа.

Следете за хигиената.

На всяко едно летище ежедневно преминават по стотици хора, които не винаги спазват добра лична хигиена. Бъдете на щрек при допирането на: дръжките на вратите, парапетите, пластмасовите съдове, в които поставяте личните си вещи при преминаването през скенера. Тук са концентрирани най-много от бактериите, които лесно може да пренесете само като докоснете устата или очите си. Още други места, които може да се окажат силно замърсени с вируси се са: играчките в детските кътове, стъклото на паспортната проверка, лентата на ескалаторите и всичко, което се пипа от много хора. За целта носете със себе си винаги антибактериални кърпички или антибактериален гел.

На щрек в самолета.

Има ли грип в самолета? Следващия рисков момент е вече, когато се качите в самолета. Голяма част от циркулиращия въздух в самолета постъпва от външната среда, която може да наречем „стерилна“, когато сме над 10 000 метра надморска височина. Останалата част от въздуха се пречиства от специални филтри. Но в случай че забележите някой около вас, който кашля, тогава ще е хубаво да спрете вентилационния отвор над вас. В противен случай вирусите и бактериите ще се завихрят точно над вашето место.

Кога са най-чисти самолетите?

Най-безопасни са най-ранните сутрешни полети. Тогава самолетите са най-добре и старателно почистени от предната вечер. С напредването на деня все повече хора са ползвали седалката, на която седите, тоалетната, докосването на вратите, масичките пред вас. Много често един самолет изпълнява по 4 или 5 полета за един ден и времето между полетите понякога е доста ограничено за обстойно избърсване на всека седалка. Затова, ако може да избирате между няколко варианта, по-препоръчително е да се избере полет, който е рано сутрин.

Бъдете винаги с повишено внимание относно всичко, което пипате, за да се предпазите от грип в самолета. Онлайн Туристическа Агенция Ви пожелава приятен и комфортен полет!