Понеделник-Петък: 09:00-17:00
Код SSSS

Фатален код SSSS, който никой пътуващ със самолет не желае да се появи на бордната му карта

Все повече се увеличава броя на пътуващите със самолет. Затова е нужна и все по голяма сигурност по летищата. Ако и Вие сте се запътили към борда на самолета, а на бордната Ви карта виждате фатален код SSSS, най-добре се подгответе за допълнителни проверки.

Пълното съкръщение на код SSSS се разшифрова като: Secondary Security Screening Selection, т.е. повторна проверка с цел сигурност. Този фатален код SSSS е знак за служителите от летищната сигурност, който им показва, че въпросния пасажер трябва да бъде подложен на допълнителна проверка. Много често код SSSS може да бъде видян на самолетните билети на пътуващите до или от САЩ или по вътрешни полети в САЩ.

Маркираните пасажери с код SSSS са избрани на случаен принцип. Те преминават щателна и обстойна проверка на контролно пропускателните пунктове за сигурност. Този процес може да продължи до няколко часа. Повторната проверка се състои от няколко процедури. Подробно преглеждане на багажа, претърсване на цялото тялото и потвърждение на идентичността. Мярката за допълнителна сигурност е създадена от американското разузнаване след бомбардировките от 11.09.2001 г. в Ню Йорк.

Кодът обаче може да бъде означен и с други символи. Въпреки че, не е потвърдено като официална информация, това може да означава и че пътникът е платил онлайн, или кеш, или пък ще пътува към рискова дестинация.

Как може да попаднете в черния списък?

Факторите, които улесняват влизането Ви в списъка за повторна проверка са различни. Най-често срещаните са: плащането на самолетен билет в кеш, а не по банков път, заплащане с дебитна или кредитна карта, на която е изписано различно име от това на което е резервацията за самолетен билет или закупуването само на еднопосочен билет.

Ако сте сред избраните за повторна проверка, код SSSS няма да Ви позволи да отпечатате сами бордната си карта на самообслужващите машини на летището. А ако откажете да преминете тази допълнителна проверка, няма да Ви допуснат на борда на самолета.