Понеделник-Петък: 09:00-17:00
кухнята в самолета

Кухнята в самолета гарант за предпочитан полет

Шведската маса в небето – така можем да оприличим кухнята в самолета, но за съжаление тя няма нищо общо с тази в хотела. Изборът на храна и напитки в различните авиокомпании не е стандартен. За разлика от хотелите, тук предлагания асортимент е доста ограничен. Качеството на храната, напитките и начина на поднасяне от стюардесите и стюардите много често гарантират избирането на точно определена авиокомпания и полет.

Като казваме – кухнята в самолета, нямаме предвид обзаведените домашни кухни със задължителните домакински уреди и посуда. В самолета те представляват комфортни, добре закрепени шкафове на колела с определени места за храна, кухненска посуда, предварително приготвени ледени кубчета и всичко друго нужно за обслужването от стюардесите. Обикновено кухнята в самолета се намира в задната му част, тъй като заредената храна и напитки служат за баланс при излитането.

Кухнята в самолета  се зарежда с предварително приготвена храна. Тя е компактно пакетирана за удобното и разнасяне. Избягва се храна със силна миризма. Кухнята в самолета служи само за претопляне на храната, а напитките се изстудяват преди да бъдат поднесени на пътниците. За зареждането с храна и напитки на кухнята в самолета на всеки полет се грижат стюардесите. Кухнята в самолета е работното място за екипажа и не е желателно пътниците да стоят от любопитство или безцелно, за да не пречат на обслужването.

Сервиране на храна и напитки

След излитането на самолета, стюардесите изкарват от кухненските шкафове заредените колички и ги избутват в началото на самолета. Така започва започва обслужването на пътниците. При редовните авиолинии обикновено се предлага 2 или 3 вида сандвичи, чай, кафе, вода, сок, вино или бира. При нискотарифните и чартърните компании всичко това е срещу заплащане. След привършване на консумацията, стюардесите отсервират и почистват ненужните остатъци.

Трябва да се знае, че при големите височини от 10 000 метра – се променят вкусовите рецептори и сетивата за аромат. Това прави храната по-безвкусна, затова храните със  сладък, кисел и горчив вкус се подсилват допълнително. Вкусът на  вината също е еднообразен.

Доброто меню по време на полета трябва да бъде приоритет не само за пътниците в бизнес класа, но и за тези в икономичната класа. Всички пътници трябва да останат доволни  за да предпочетат авиокомпанията за евентуални следващи пътувания и да я препоръчат на своите близки и познати.