Понеделник-Петък: 09:00-17:00
Авиотравел - онлайн евтин самолетен билет

Как да се подготвим преди полет?

Независимо по какви причини Ви се налага да пътувате със самолет било то за почивка или по работа в командировка, или по други причини самия полет ще е по-спокойно ако предварително се подготвите по-отрано.

Евтин самолетен билет

Подготовката най-напред изисква да си осигурите евтин самолетен билет, да си набавите необходимите документи, парични средства и багаж необходим за пътуването. Ако оставите всичко това за последния момент рискувате да пропуснете нещо и това да Ви донесе неприятности. Евтин самолетен полет и билет може да намерите с помощта на Туристическа Агенция АВИОТРАВЕЛ. От 2007 година самолетните билети са електрони, което означава, че след като ги получите на е-мейла си, трябва да ги разпечатате за да го представите на служителите на летището. Препоръчваме Ви да се разпечатате 2-3 копия на самолетните билети, за предпочитане е да си ги запазите и в мобилния телефон.

Пари и валута

Преминаваме към паричния въпрос. Парите, които сте решили да носите с вас е по-добре да сложите на части на различни места. Така при евентуална загуба на багажа или кражба няма да останете съвсем без пари. В днешно време може да се теглят суми и от банкоматите в чужбина. За всеки случай направете справка с Вашата банка относно таксите, когато плащате или теглите от чужбина с карта. Можете да обменяте пари на летището, но там курсът е винаги висок и не е за предпочитане. Снабдете се определено количество месна валута, толкова че като пристигнете да имате за такси, за сандвич, за вода или за бакшиш. Запознайте се, как стои въпроса с изнасянето на валута. В някои държави това не е позволено, затова трябва да се снабдите с евро или долари, които най-лесно се обменят.

Застраховка

Следващото нещо към което трябва да се отнесете сериозно е застраховката. Макар пътуването да е кратко, не забравяйте здравната застраховка. Тя Ви осигурява спокойствие при пътуването.

Настаняване
Трябва да си осигурите предварително настаняване за пребиваването Ви в съответната дестинация, за да не бъдете изненадани от липса на свободни евтини хотелски стаи. Онлайн резервация на евтин хотел може да направите тук

Ваксини

Предварително проверете за необходимите ваксини, които са задължителни за някои райони.

Паспорт и виза

Лична карта и паспорт
Следващата подготовка е свързана с личната карта и паспорта. Проверете валидността им, която не трябва да изтичат в следващите шест месеца. За да се снабдите с нов документ за самоличност, трябва да предадете стария документ. Ако сте загубили документа си за самоличност ще бъдете глобени за това, че не съхранявате документите си. Имайте предвид, че за издаването на нов паспорт или лична карта има срок, който предвидите.

Виза

Задължително проверете дали за държавата, която ще посетите се изисква виза и ако е нужна такава, проучете как става издаването и. За да я получите трябва да кандидатствате с паспорт, със снимки, а в някои консулства за визата се провежда и специално интервю. Повечето визи се заплащат. Визите също са обвързани със срокове, затова се заемете по-рано с тази задача. Списък на държавите, за които е необходима/не е необходима виза при краткосрочен престой (до 90 дни), за българските граждани, притежатели на обикновени паспорти, можете да намерите на официалния сайт на Министерство на външните работи на Република България тук.

Копия на документи

Каквито и документи да приготвяте за пътуването, направете си повече копия за да имате в случай, че Ви се случи все пак някоя неприятност да загубите или забравите някой от документите. Не е зле да оставите копия и в къщи. При нужда, ако се наложи да се свържат с Вас.

Багаж

Избор на куфар при пътуване със самолет
Избор на куфар при пътуване със самолет

Последно, което остана е събирането на багажа. За да не забравите все пак нещо слагайте нещата на едно место няколко дни по-рано, така ще следите да не пропуснете нещо. Ако в програмата Ви е включено посещение на културно мероприятие, то си пригответе необходимото облекло за да не останете изненадани, че няма да Ви пуснат, поради изискван дрескод (специален етикет в облекло, пример: черен костюм, бяла риза и вратовръзка).

Свържете се с Вашата Туристическа Агенция и проверете, колко килограма е позволения Ви ръчен и чекиран багаж (багаж за багажното отделение) за всеки полет. Ако се окаже, че надвишавате допустимите килограми, по-добре извадете по-ненужни неща, отколкото да Ви глобят на летището за свръх багаж. Глобата на някои летища за свръх багаж започва от 10 евро на килограм. Опаковайте добре всичко.

Прегледайте още веднъж всички изброени по-горе препоръки. Щом всичко е готово, Туристическа Агенция АВИОТРАВЕЛ Ви пожелава леко пътуване.