Понеделник-Петък: 09:00-17:00

Първа помощ – лекарства и медикаменти

лекарства и медикаменти в самолета

Какви лекарства и медикаменти трябва да приготвим за да си направим Комплект Първа Помощ?

Нека да започнем с пожелание да не Ви се налага да ползвате каквито и да са лекарства и медикаменти по време на полет, но все пак за да сте спокойни ако това се случи прочетете следващите редове.

Първо се обръщаме към пътниците, които ползват лекарства и медикаменти за хронични заболявания. Срещата Ви с лекаря е наложителна за да разберете, с какви количества трябва да се запасите, дали Ви трябва разрешително за изнасянето им и как трябва да се съхраняват по време на пътуването. Някои от тях изискват да са в хладилна чанта, за която трябва да се погрижите предварително.

Тези от Вас, които изпитват дискмофорт при пътуване със самолет (в резултат на разликата в атмосферното налягане) е желателно да се снабдят с обикновена дъвка или  дъвчащи бонбони. Наред са препарат за дезинфекция, защото и най-малката драскотина, ако не е почистена може да Ви донесе голяма неприятност. Следват обезболяващите, каквито ползвате понякога у дома. В комплекта трябва да намерят мястото си: термометър, еластичен бинт, ръкавици за еднократна употреба, ножица и пинцети. Не е зле да прибавите и лекарство против запек, разтройство и температура и да се снабдите със слънцезащитен препарат.

Всички тези неща се обвързват с времето и мястото на пътуването. Вземете препарат против насекоми и таблетки за дезинфекция на вода. Милиони пътници пътуват по света. Те имат контакт с всичко, което ползват в самолета и по летището. Съществуват вече и дезинфекционни гелове предпазващи от зарази.

Сега се обръщаме към пътниците, които ще посещават райони, за които е известно опасност от малария.

Те задължително трябва да посетят специалист по тропическа медицина и да следват неговите съвети за необходимите ваксинации, обявени в инструкциите  за безопасност при пътуване извън страната. У нас тези подразделения са към Министерството на Здравеопазването или така наречените ХЕИ – Хигиено Епидимиологичен Институт. Тук ще получите подробна информация на Вашите въпроси относно ваксините и необходимите Ви медикаменти.

След набавяне на целия комплект от горе посочените медикаменти следва тяхното добро опаковане, съобразено с времетраенето на пътуването, с температурата в салона на самолета или в багажното отделение и за лесното му намиране при необходимост.

Уважаеми пътуващи, ако изпълните тези наши препоръки и набавите всичко необходимо за комплекта за първа помощ, ще имате удоволствието да пътувате спокойно. Всичко това ще допринесе за сигурността Ви, че все пак, ако се наложи ще си помогнете сами.