Понеделник-Петък: 09:00-17:00
С деца в самолет под 2 години

Какво трябва да знаем, когато пътуваме с деца в самолет

Безспорно за пътуващите с деца, независимо от възрастта им, отговорността е голяма. За Ваше улеснение ние ще Ви препоръчаме да се запознаете със следите подробности около този вид пътуване – деца в самолет. Самолетните билети за деца при повечето редовни авиокомпании са разделени в три групи в зависимост от възрастта: деца не навършили 2 години (бебета), от 2 до 12 години и над 12 години. Цената на самолетния билет за бебе в повечето случаи е символична (около 10 % от цената за възрастния пътник). Цената за самолетен билет за деца от 2 до 12 години е около 75% – 90% от стойността на възрастния пътник. За съжаление децата навършили 12 години се считат за възрастни и заплащат същата сума за самолетен билет както възрастните.

При нискотарифните и чартърните авиопревозвачи, самолетните билети са с отстъпка само за пътниците бебета (това са децата ненавършили 2 годишна възраст по време на започване на пътуването). Всички деца навършили 2 години пътуват на една и съща цена, както е цената и за възрастните.

С деца в самолет под 2 години

За децата под 2 години (бебета) не се полага седалка, а се държат в скута на придружителя. Препоръчваме да не се притеснявате от околните пътници в самолета, ако децата плачат, нервничат или са по-непослушни от обикновено, защото много от тях са родители и ще Ви разберат. Все пак трябва да се постараете да ангажирате вниманието им, за да бъде приятно и неусетно пътуването за тях и за Вас.

При пътуване със самолет, най-добре е бебето предварително да бъде нахранено и малко по-уморено за да спи по време на полета. Това обаче не винаги е възможно и в такива случаи би било добре да се подготвите с поредната нова интересна играчка за развлечение. Имайте предвид, че при проверката на багажа, ако носите храна за бебето, то тя също преминава през скенера и се облъчва с рентгенови лъчи. Затова е добре да  нахраните бебето преди полета или по време на летищен престой, ако има такъв. Ако пътуването е с разлика в часово време променете режима на хранене на бебето, ако е възможно.

С деца в самолет от 2 до 12 години

С деца в самолет от 2 до 12 години
С деца в самолет от 2 до 12 години

За другите по-големи деца от 2 до 12 години се подгответе да отговаряте на хилядите въпроси, задавани от тях по време на полета, когато ги натисне скуката. За да разнообразите обстановката се снабдете с интересна книжка за разглеждане, за оцветяване или с интересен пъзел. За тези, които могат да се справят вече с мобилните устройства пригответе нова игра или забавно филмче. Ако детето е по-голямо и може да пише, му поставете задача: да си води записки за преживяното по време на полета или снима с фотоапарат и камера. Всичко това дава предимство за неусетно и комфортно пътуване. Ако полета е с прекачване и по-големи престои, поинтересувайте се от гишето за информация на летището за наличието на детски кът. На много от летища има такива обособени зони, които ще доставят радост на малчуганите.

 С деца в самолет над 12 години

С деца в самолет над 12 години
С деца в самолет над 12 години

При децата над 12 години, възрастта им позволява сами да се забавляват. Тук може да им напомните отново да си вземат интересни четива, любимата музика или интересни филми на мобилните си устройства.

Придружител за дете в самолет
В случай, че Ви е необходим придружител за дете е необходимо предварително да проверите, дали авиокомпанията, с която ще пътува то, предлага тази услуга. Във всички случаи, придружаването от стюардесата се заплаща на летището. За всяка авиокомпания и дестинация цената е различна. Свържете се със служител на Онлайн Туристическа Агенция АВИОТРАВЕЛ, за да заявите превозване на непридружено дете.

Дете с инвалидна количка в самолет
Пътуващите с деца инвалиди, на които е необходима инвалидна количка за предвижване, трябва да направят предварителна заявка по време на  закупуването на самолетния билет.

Уважаеми пътуващи с деца, прегледайте нашите препоръки за да премине пътуването Ви неусетно и безпроблемно!