Понеделник-Петък: 09:00-17:00

Самолетен билет и самолетно пътуване – интересни факти

Пътуване със самолет

Самолетен билет – един от най-предпочитаните и бързи начини за придвижване на дълги разстояния.

Самолетен билет – евтин или скъп начин на предвижване от точка до точка ? Какво още крият авиопревозвачите? Научете малки любопитни тайни относно този вид транспорт. Ето няколко интересни факта за пътуването със самолет.

Цената на самолетен  билет варира в зависимост от деня на пътуване. Тъй като повечето хора използват уикенда за кратка почивка или шопинг обиколка, съответно и цените на самолетните билети са най-високи в петък, събота и неделя. Най-ниски са те във вторник и сряда.

Най-евтини самолетни билети онлайн можете да купите във вторник. Причината за това е едно сравнително ново явление – обикновено авиокомпаниите обявяват актуални цени на билетите в понеделник вечер. И когато една авиокомпания излезе с привлекателни предложения, за да не загубят позиции, останалите представят също толкова атрактивна конкурентна цена. И по този начин към 15 ч. във вторник пазарът е изравнен.

Местото в самолета е от значение.

Когато самолета се издига или спуска, амплитудата на движение се усеща най-силно в двата края на корпуса. Затова ако сте предразположени към стомашно неразположение по време на полет и имате възможност да изберете местото си в средната част на самолета до крилата няма да усетите толкова усезаемо това неразположение. Там  движенията на самолета се усещат най-плавно в сравнение със зоните към носа и опашката. За да имате по-голям избор от удобни места е добре да закупите 2-3 месеца по-рано своя самолетен билет.

Местата в самолета не се почистват след всеки пътник.

Това означава, че много лесно можете да станете жертва на микроби и бактерии. Препоръчваме Ви винаги да носете със себе си мокри кърпички, с които да почистите облегалките за ръце и масичката за хранене преди да пристъпите към приятната част от полета.

В повечето самолети липсва ред 13.

За да не предизвикват тревога у суеверните, някои авиокомпании са предпочели да премахнат фаталното число от редиците на въздухоплавателните си средства. Германската авиокомпания Lufthansa пък се е съобразила с италианското схващане, че числото 17 носи нещастие.

Самолетът е средство за транспортиране, а не ресторант.

Това означава, че качеството на храната не е приоритет за авиокомпаниите. Те работят с определени кетъринг компании и не осигуряват меню за всички вкусове, нито за пълноценно засищане.

Водата в самолета може да ви разболее.

В някои самолети водата се съхранява в специални резервоари, които се пълнят от различни водоизточници в различните населени места. Освен, че може да съдържа неблагоприятни микроорганизми, може допълнително да развъди такива заради начина си на съхранение. Затова, ако забележите, че стюардесите не предлагат бутилирана минерална вода, предпочитайте друг вид напитка. Същото важи и за леда. Дори по стандарт той да се доставя заедно с храната, някои самолети имат собствени машини за лед.

Когато полетът е с продължителност повече от 8 часа самолета се управлява от три пилота.

Също така не е задължително главният пилот да е по-възрастен от помощник – пилота и съответно помощник – пилотът да е по-малко компетентен. Всеки пилот се храни с различно ястие, за да се избегнат стомашни проблеми или прилошаването от определен продукт при всички едновременно.