Понеделник-Петък: 09:00-17:00

Сенниците на илюминаторите да са вдигнати

Сенниците на илюминаторите в самолет

Сенниците на илюминаторите в самолета винаги отворени при излитане и кацане

В инструктажа на стюардесата, наред с предупрежденията за изключване на мобилните устройства, за затягане на коланите, забраната за пушене съществува и следната молба: „Моля повдигнете сенниците на илюминаторите по време на излитане и кацане“. Призивът е към всички пътници, но за малко от тях е ясно защо тази мярка е важна за сигурността в самолета. Прозорците на самолета се наричат илюминатори.

Ето и логичното обяснение. Гледката от местата до прозорците е невероятна, както за децата, така и за възрастните. Причината обаче да бъдат вдигнати сенниците на илюминаторите е тази, че пътниците имат възможност да сигнализират на екипажа за проблеми извън салона на самолета забелязани от тях.

При нощното кацане тази мярка е задължителна за привикване на очите на пътниците към тъмнината. В случай на инцидент спасителните служби ще имат много по-добра видимост вътре в самолета. Ако сенниците са спуснати при кацане, трудно се установява, какво се случва вътре в летателната машина. Когато сенниците на илюминаторите са вдигнати може да се вземат много по-адекватни решения при възникнала опасност.

Трябва да се знае, че при авария екипажа разполага с 90 секунди за евакуация на пасажерите в самолета. За да се осъществи всичко на време трябва да бъдат взети предварителни превантивни мерки.

Когато сенниците на илюминаторите са вдигнати, екипажа вижда ситуацията навън и може да вземе необходимите мерки. Отворените сенници на прозорците са в помощ на спасителните екипи за да се насочат към правилното место, където се намират пасажерите.

Любопитните пътници могат да видят нещо важно и така да помогнат на екипажа да се справи навреме с проблема. Трябва да се знае също, че сенниците на илюминаторите са обикновено пластмасови и при удар лесно се чупят и може да наранят пътниците. Не се притеснявайте за целостта на прозореца, защото стъклото е изключително здраво.

Пожелаваме Ви приятен полет!