Понеделник-Петък: 09:00-17:00

Скъп самолетен билет? Кога да не резервираме?

Скъп самолетен билет. Кога да не си резервираме полет?

Скъп самолетен билет? Защо попадам на високи цени?

Скъп самолетен билет? Този въпрос вълнува всички пасежери. Средата на месец август е. Лятото е в разгара си. Много от пътуващите са си закупили само еднопосочен самолетен билет и сега трябва отново да се завърнат по местата, на които работят или учат. Но има огромен проблем. Няма евтини самолетни билети. Без значение, каква авиокомпания избирате, дали е нискобюджетна, редовна или чартърна – на всякъде се предлага висока цена и скъп самолетен билет – имаме предвид цени над 300 евро и повече.

Защо в последния момент може да резервирате само скъп самолетен билет?

Повечето авиокомпании предлагат доста голяма отстъпка, ако си резервирате двупосочен самолетен билет. Но ако се изтарикатите и решите, че ще си вземете само еднопосочен билет и си правите кривата сметка да изчакате по-късен етап в края на лятото, цените да паднат, със сигурност няма да уцелите никаква промоция. Има даже голяма вероятност да няма никакви свободни места, дори да сте съгласни да заплатите и висока сума за Вашето пътуване.

Защо авиокомпанията увеличава цената на самолетния билет?

Авикомпанията не увеличава цената на самолетния билет. Всяка седалка в самолета е с различна цена. Колкото по-рано си запазите самолетен билет, толкова по-ниска ще бъде цената му. И обратно, колко повече се забавите ще си резервирате скъп самолетен билет. Отговорът на въпроса „Защо авиокомпанията увеличава цената на самолетния билет?“ е прост: изчакали сте прекалено дълго да се продадат евтините билети и са останали само скъпите места.

Да изчакаме ли последния момент (last minute) за да си запазим евтин полет?

Никога не се подвеждайте и не изчаквайте последния момент, ако наистина желаете да осъществите пътуването си. Last minute оферти за еднопосочни или двупосочни самолетни билети с цени от 4 до 10 евро в България не съществуват. Такива оферти могат да се намерят само на место на големите летища – като Лондон Хийтроу (LHR), Париж Шарл дьо Гол (CDG), Франкфурт Майн (FRA), Mюхен (MUC) и други. Авиокомпаниите опериращи на големите летище, които имат по много полети на ден си запълват непродадените свободни места, като ги обяваяват на много ниски и символични цени. По-този начин си правят реклама, че предлагат много евтини самолетни билети.

Но и тук има особеност при тези евтини самолетни билети, че тези промоционални цени се обявяват няколко часа преди полета, т.е Вие трябва да си отделите достатъчно свободно време за да ходите всеки ден до летището екипирани с багажа и да проверявате, дали евентуално има такива промоции. Другата неприятност е, че броят на предлаганите промоционални самолетни билети е ограничен. Ако сте семейство – двама възрастни с две деца, може да се окаже, че промо билетите са само два и някои от членовете на семейството ще трябва да се бъдат само изпращачи и да помахат на тези, които ще се възползват от евтиното пътуване.

Авиокомпаниите много добре и в детайли проучват всяка една дестинация до и от която извършват полети, като предварително залагат по-високи стартови цени за най-желаните дати за пътуване. Така се оказва, че самолетните билети са много по-скъпи в непосредствена близост до всички празници като: Коледа, Нова Година, Великден, пролетна, зимна и междусрочна ваканции, национални празници в държавата към която се пътува и такива от държавата на заминаване, както и най-натоварените дни от седмицата – петък, събота и неделя.

Какъв е изводът?

Никога, дори и да не си помисляйте да търсите евтин самолетен билет в последния момент. Планирайте ваканцията си минимум 4-5 месеца предварително, бъдете гъвкави в датите и часовете, следвайте по-горе изброените правила. За най-добър резултат се свържете с наш консултант – специалист по продажба на самолетни билети за да Ви предложи най-удобен и евтин вариант за пътуване.