Понеделник-Петък: 09:00-17:00

Телефониране и интернет по време на полет

интернет в самолета

Разрешава ли се ползването на телефонни разговори с мобилен телефон и интернет по време на полет?

Ползване на мобилен телефон и интернет по време на полет
Ползване на мобилен телефон и интернет по време на полет

За всички пътници пътуващи по въздушeни път до сега беше задължително преди да се качат на борда на самолета да изключат мобилните си телефони, таблети и други електрони устройства и да не използват интернет. Това се налага заради авиационната безопасност и е решение на EASA (European Aviation Safety Agency) – Европейска Агенция за Безопасност.

Тава ограничение се явява неудобство за пътниците в самолета: било то да се свържат по време на полет с близки или служебно или пък да си направят снимки в салона на самолета. Често полетите са продължителни, а ако човек изгледа интересен филм, времето ще мине неусетно. А сега идва и добрата новина.

EASA – Европейската Агенция за Безопасност премахва това ограничение и пътниците ще могат да ползват телефоните си, електроните си устройства и да влизат в интернет пространството по време на самолетното пътуване. EASA – Европейската Агенция за Безопасност гарантира, че самолетните машини са вече оборудвани със специални защити от технически смущения и устройствата не трябва да се превключват в самолетен режим.

Не всички авиокомпании за сега се възползват от това разрешение и в по-голяма част от тях разговорите остават забранени.  За момента всеки отделен авиопревозвач ще реши, дали да разреши на пасажерите си да използват своите мобилни устройства мрежата на интернет. Всяка компания ще трябва да извърши процес на оценка, за да се увери, че нито една от системите на самолета няма да бъде засегната от сигналите, предавани от устройствата.

Направено е допитване до пасажерите на различни авиокомпании, като данните сочат, че по-голямата част от хората все още се страхуват от тази комуникация независимо, че тя не предизвиква проблем по време на самолетното пътуване.