Турбуленция при пътуване със самолет

Що е то турбуленция?

Турбуленция е явление в следствие на променящия се въздушен поток от топъл и студен въздух по време на летене със самолет. Освен турбуленция явлението е известно и като „въздушна яма“. Когато самолетът навлезе във въздух, който вместо просто да си седи на едно място се движи, траекторията на самолета се променя. Това движение нагоре или надолу, пътниците чувстват като леко пропадане. Преминаването на летателната машина от възходящ въздушен поток в низходящ или обратното поражда некомфортното лекото подрусване наречено турбуленция. Причина за това може да бъде и промяната на посоката на вятъра. Така наречените „въздушни ями“ не могат да бъдат забелязани от човешкото око, но изразът е останал от зората на авиацията и се употребява и днес.

При пътуването със самолет може много често да се наблюдава турбуленция, но в повечето случаи тя е безопасна. Често пилотите сравнява явлението с пътуване на автомобил по улица с дупки. Същото е усещането с плаващата по вълните лодка в океана.

Пилотския и кабинен персонал на самолета не разбират, защо хората толкова много имат страх от пътуването със самолет. За екипажа явлението турболенция е често случващо и за това не му отдават голямо значение. Те знаят, че навлизайки в такова състояние, не може да се случи почти нищо застрашаващо пътуването. Пилотите се стремят да избягват честата турбуленция, не защото е опасна, а защото е неприятна. Ако често ползвате въздушния транспорт със сигурност сте попадали в зона на турбулентност. Неприятното явление плаши доста пътници, макар че е напълно нормална за въздушните полети.

Кои са причините за появата на турбуленция?

Турбулентността може да се предизвика от различни прегради – планини, конвектни движения, от гръмотевични бури, от струйни течения и пориви на вятъра. Казано на кратко всичко което нарушава равномерния поток на въздуха. Турбуленция се случва обикновено в границите на въздушната струя под влиянието на атмосферни фактори.

Въздушният транспорт познава четири вида турбуленция. Тя се определя в зависимост от мястото и характерните особености на атмосферата: околоземна при ясно небе; около и вътре във фронт от кълбести облаци в област с мощни струйни течения; в подветрената страна в планините.

Доста от турбуленциите са планирани, благодарение на прогнозата за времето. Персоналът получава подробна информация за прогнозата на времето преди излитане. Това позволява на пилотите да са наясно със ситуацията по време на полета. Те са на ясно, кога самолетът би попаднал в зона на турбуленция и предупреждават контролната кула, която от своя страна информира самолетите летящи по същата траектория. Това става чрез радарните устройства на самолета. Пилотите уведомяват пътниците в самолета да затегнат предпазните колани, след което леко забавят скоростта на самолета и така навлизат в турболентната зона „по-меко” и пътуването за пасажерите е по-комфортно.

Не така стои въпроса при „турбуленция при ясно небе“. Този вид турбуленция не може да се предвиди, защото тя се появява като гръм от ясно небе на големи височини. Внезапната и поява не дава възможност на екипажа да реагира навреме. Не успяват да предупредят пътниците да си заемат местата и сложат предпазните си колани. Радарните устройства трудно я улавят, а пилотите трудно я избягват.

Учените смятат, че заради глобалното затопляне турбуленцията ще зачестява. Затова разработват нов софтуер и подобрена технология, които ще са в услуга на самолетите да избягват турбуленцията напълно.

Опасно ли е явлението турбуленция за пътниците в самолета?

До тук става ясно, че турбуленцията е нормално явление, което може да се случи при всеки полет. Не изпадайте в паника при светване на сигналните лампи за закопчаване на коланите. Заемете си мястото, закопчайте предпазния си колан и се вслушайте в съветите на екипажа. Ако обаче не сте информирани за ситуацията, заемете първото свободно място и закопчайте колана. Всички пътници усещат еднакво турбуленцията, без значение в коя класа в самолета са си резервирали самолетен билет.

Пътниците, които все пак имат притеснения по въпроса могат да се информират от компанията си дали полета им попада в турбулентна зона с високи нива. Имайте предвид, че самолетите са проектирани да издържат на голямо количество турбуленция и пилотите са обучени да се справят с нея, освен това – коланът наистина е важен по време на турбуленция и може да Ви предпази от нараняване. Ако сте си закопчали предпазения колан, всичко ще бъде наред. Съветът е полезен колкото за коли, толкова и за самолети – вероятността да се нараните е малка. Пилотите винаги носят предпазни колани.

Екипът ни Ви пожелава гладък полет без турбуленция и попътен вятър!