Понеделник-Петък: 09:00-17:00
Храна и напитки в самолета

Храна и напитки при пътуване със самолет. Меню в самолет

Една от многото услуги на всички самолетни пътувания е предлагането на  храна и напитки по време на полет. Изследванията и анкетите сред пътниците са единодушни в едно: храната и напитките имат особен вкус и мирис. Не бързайте да заключите, че тя е лоша преди да се осведомите за причините за това.

Вкусовите рецептори, реагират различно при разликата на надморската височина и те се явяват за основния виновник. Те се притъпяват при височина над 2 км. Това можете да констатирате, ако носите и Ваша храна. Усета за солено и сладко се притъпява с около 30%. Сухият въздух въздейства на лигавицата, върху която са разположени основните сензори за миризма и вкус.

Не е тайна, че компаниите грижещите се за храната прибавят глутамат – това е съставка, която подсилва вкуса и мириса. При проучването се оказало от значение и шума в кабината и салона на самолета. От горе посоченото се вижда, че няма вина от страна на персонала, занимаващ се с приготвянето на храната за полета.

В самолета потокът от пътници е разделен на класи и съответно напитките и храната е различна. Различните авиокомпании се стремят да задоволят претенциите на своите пътници с кухня от всяка националност. Дори може да се поръча домашно приготвена храна за определени полети. За целта предварително трябва да изберете желаното от Вас меню и да платите с карта.

Трябва да знаете, че менюто за икономична класа е по-пестеливо от това за бизнес и първа класа.  В последните две се предлагат и менюта за различни религиозни култури. Тук храната включва деликатеси, поднесени с финес, а десертите са в изобилие.

Количеството на храна и напитки зависи от продължителността на полета. Някои от авиокомпаниите отделят доста от бюджета си за да задоволят изискванията на пътниците, като по този начин увеличават рейтинга си. Авиокомпаниите, които държат на доброто обслужване, се грижат за доброто меню във всички класи защото, това е важен критерий в авиоконкуренцията. Но в крайна сметка, най-важни си остават клиентите, за които е важно да получат здравословна храна по време на полет, а ако са доволни, рейтингът на която и да е авиокомпания се повишава.